Programa d’Activitats Escolars (PAE)

El nostre programa d’activitats escolars està dirigit a l’alumnat de P3 fins a Batxillerat/cicles formatius.

A través de visites dinamitzades i tallers, els alumnes podran descobrir el món de la pesca, diferents tipus d’embarcacions, la vida quotidiana de la gent de mar o les curiositats que amaga el Museu Toqués i la Carpa Juanita, entre altres temàtiques.

Totes les activitats estan conduïdes per educadors de museus, fomentant el diàleg amb els alumnes i la seva participació activa en tot moment, de manera que gaudeixin aprenent.

LA PESCA A VILANOVA I

 

Cicle Mitjà i Superior d’Educació Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius

Visita dinamitzada

Una activitat per a descobrir el port pesquer de Vilanova i la Geltrú. A través d’una visita dinamitzada els alumnes podran observar les diferents barques i arts de pesca que utilitzen els pescadors. La visita es complmentarà amb un joc per descobrir els caladors i les diferents espècies de peixos que es pesquen a Vilanova.

La Pesca a Vilanova I:

Durada: 2 hores

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

 

 

EL CURIÓS MUSEU D’EN ROIG TOQUÉS I LA CARPA JUANITA

 

Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius

Visita dinamitzada

Visita dinamitzada al Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués per conèixer la història d’un autèntic col·leccionista: Francesc Roig Toqués. Descobrirem les curiositats que amaga el museu: sorres d’arreu del món, vaixells en miniatura, aparells nàutics, l’esquelet d’una balena,mascarons de vaixells, peixos d’arreu del món,… així com la història de la Carpa Juanita, l’única carpa al món que bevia en porró i menjava en cullereta.

Durada: 60 minuts

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

LA PESCA A VILANOVA I LA GELTRÚ II

 

Educació Infantil i Cicle Inicial d’Educació Primària

Visita dinamitzada

Visita al port pesquer on l’alumnat podrà conèixer les diferents tipologies de barques i instal·lacions del port com la llotja o la fàbrica de gel. La visita es complementarpa amb  toca toca mariner per descobrir caracoles, estrelles de mar, esponges o altres espècies que viuen al nostre mar.

Durada: 1 hora

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

EL TRESOR DE LES PRIMERES PESCADORES 

 

Cicle superior de primària

Visita dinamitzada

Un matí arriba al Museu del Mar un bagul misteriós. Al seu interior hi ha tot de notes, cartes, fotografies i objectes relacionats amb la vida marinera vilanovina, i una capseta tancada amb un cadenat, que aparentment amaga un tresor. L’equip educatiu no sap obrir el cadenat, i demanen ajuda al grup escolar que els visita, per si poden resoldre els enigmes valent-se de la informació i objectes que puguin trobar al Museu.

 Durada: 90 minuts

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

BARQUES, BARQUETES I VAIXELLS

 

Educació primària

Visita-taller al Museu del Mar, l’espai Víctor Rojas i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués centrada en els models navals exposats i en el bot de salvament Víctor Rojas. Els alumnes podran conèixer les parts bàsiques d’una embarcació i diferents tipologies de barques i vaixells segons el seu ús. L’activitat finalitza amb un taller plàstic on els infants creen un petit vaixell amb material de rebuig.

Durada: 2 hores

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

LA CARPA JUANITA I ALTRES PEIXOS

 

Educació infantil

Visita i taller 

A partir d’un conte amb titelles els més petits podran descobrir la història d’un peix molt especial, la Carpa Juanita, que bevia en porró i menjava d’una cullereta! També podrem veure peixos ben curiosos de diferents llocs del món i altres objectes fantàstics que el Sr. Francesc Roig Toqués va col·leccionar fins a crear el seu Museu de Curiositats Marineres.

Si es desitja, l’activitat es pot completar amb un taller plàstic on els infants podran decorar la carpa i el porró de la Festa Major.

Durada: 60 minuts (sense taller) / 90 minuts (amb taller)

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

CONCURS ESCOLAR “EL MÓN DEL MAR” (PREMI ROIG TOQUÉS)

 

Educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius 

“El món del mar” és un concurs enmarcat en la celebració anual del Premi Roig Toqués. L’objecte del concurs és premiar un treball escolar realitzat durant el curs 2020-2021 on el contingut expliqui una experiència, un estudi, una investigació o una invenció sobre el món del mar en qualsevol de les seves vessants (pesca, biologia marina, medi ambient, etc.). Els treballs poden ser realitzats de forma interdisciplinària a partir de les àrees de Medi natural, Medi social, Educació Visual i Plàstica, Llengua…

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)

Bases concurs escolar roig toques 2020-2021

VISITA VIRTUAL AL PORT PESQUER DE VILANOVA

 

Cicle superior de primària, ESO, Batxillerat i Cicles Superiors

Visita virtual

Visita virtual al port pesquer de Vilanova i la Geltrú per poder conèixer el funcionament de les instal.lacions del port i les tipologies de barques i sistemes de pesca mitjançant material audiovisual i finalitzant l’activitat amb un joc interactiu.

Durada: 1 hora

 

Fitxa tècnica de l’activitat (PDF)