Espai Víctor Rojas

En aquest espai porxat es troba el centenari bot de salvament Víctor Rojas. Actualment, una de les tres úniques embarcacions d’aques tipus que es conserven a Catalunya.

El disseny respon a la seva funcionalitat, preparat per a navegar en situacions extremes i superar forts temporals, ja que té la particularitat que era autoredreçable i insubmergible. A més era de tipus mixt, podia navegar a rem o a vela. Fou construït a Barcelona per Miquel Corbeto l’any 1916. Basant-se en el model anglès Beeching-Peake, l’últim crit en la tecnologia naval de l’època, Corbeto li afegí algunes millores.

Els vaixells d’aquesta mena portaven dues cambres d’aire, una a popa i l’altra a proa, que impossibilitaven que bolqués. I al voltant del casc portaven la guirnalda, un cap formant corbes on es subjectaven els nàufrags.

Els tripulants dels bots de salvament eren els propis pescadors. Aconseguir socórrer els nàufrags depenia en bona part del coratge, l’entrega i l’experiència d’aquests voluntaris.

El nom del bot fa referència al portorriqueny Víctor Rojas (1832-1888). Un pescador de la localitat d’Arecibo que destacà pel seu coratge, arribant a rescatar més de dos-cents nàufrags al llarg de la seva vida. Motiu pel qual va rebre nombroses condecoracions de diferents països europeus.

El bot Víctor Rojas va arribar a la ciutat l’any 1925, provinent de l’Ametlla de Mar, i va prestar servei a la platja durant vint-i-cinc anys. Posteriorment participà a les regates de bots salvavides fins al 1957.

bot Víctor Rojasbot Víctor Rojas
Vaixell Víctor Rojas.
Rems Víctor Rojas.