Mètopes Roig Toqués

Mètopes

Segle XX. Fons Francesc Roig Toqués

L’origen de la mètopa en els vaixells es remunta a les tapes que en els grans cuirassats i creuers de finals de segle XIX i començaments del XX s’utilitzaven per tapar les boques dels canons i així protegir l’interior del salnitre i la humitat.

Aquestes tapes portaven gravat l’escut del vaixell i va començar a establir-se la tradició de regalar una rèplica, la mètopa, quan es visitava un port per primer cop. El costum va esdevenir  norma de cortesia i ha arribat fins els nostres dies com a pràctica diplomàtica entre els representants de l’entitat portuària o comandància marítima i el capità, el pilot i els oficials de les naus arribades.

L’obsequi i intercanvi de mètopes s’ha afiançat en la tradició marinera, passant de l’àmbit militar per arrelar amb força en tots els camps de la navegació internacional.  I traspassant la  significació originària, actualment són també emblemes commemoratius d’efemèrides, amb la inscripció de la data gravada.

Francesc Roig Toqués va anar col·leccionant diferents mètopes, arribant a conservar més d’un centenar, algunes de les quals li van ser atorgades a títol personal en reconeixement a la seva tasca de conservació i difusió de la cultura marinera. Com la del Museu Marítim de Barcelona o la de l’Associació del Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú.

Mètopes al museu Espai Far.