Museu del Mar

Ubicat a l’antiga casa del faroner, el Museu del Mar mostra objectes relacionats amb el món de la pesca i la tradició marinera de Vilanova i la Geltrú. La major part dels quals, formen part de la col·lecció que l’Associació Museu del Mar ha anat creant a partir de donacions de pescadors i veïns del barri de mar, al llarg dels darrers quaranta anys.

L’exposició s’inicia amb un audiovisual sobre la Vilanova marinera i es divideix en diversos àmbits, mostrant un recorregut per la historia marinera de la ciutat a partir d’objectes i relats.

LA PLATJA

En aquest àmbit es mostren els orígens mariners de la ciutat, els quals es remunten a època ibèrica. Així com l’evolució urbanística del barri de mar a partir de plànols i fotografies antigues.

L’AVENTURA DEL COMERÇ

El comerç marítim amb Cuba va marcar la segona meitat del segle XIX a la ciutat. Fins al punt, que Vilanova i la Geltrú passà a ser coneguda com “L’Havana Xica”.

LA PESCA

En aquest àmbit es mostren les diferents arts de pesca que practiquen els pescadors de Vilanova, així com diversos objectes relacionats amb l’ofici. Destaca especialment la plataforma pesquera en la que es motren els caladors i les espècies que s’hi capturen.

EL PORT

La ciutat no tingué port fins a l’any 1954. La seva creació suposà una millora en la qualitat de vida dels pescadors i la pervivència de l’ofici, però també suposà un canvi dràstic en la fisonomia de la costa vilanovina.

L’ANY DELS NEGATS

L’any 1886 tingué lloc un tràgic succés en el que moriren 22 pescadors. Arran d’aquesta desgràcia, es creà una junta local de la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos, dotant a la ciutat de divers material de salvament.

LA VIDA CULTURAL

El barri de mar sempre ha tingut una activa vida cultural. Joaquim Mir, Alexandre de Cabanyes, entre altres pintors, retrataren les platges i les seves gents. També poetes i escriptors com Eugeni d’Ors residiren al barri i crearen les seves obres.

EL FAR

El far de Sant Cristòfol, conegut popularment com “la Farola”, va ser construït l’any 1905. Si bé, el primer far data de 1866. Antigament el faroner vivia a l’espai que ocupa actualment aquest Museu del Mar.

UN OBJECTE, UNA HISTÒRIA

El darrer àmbit està dedicat a la memòria oral. Clicant a cada una de les imatges dels objectes exposats, podreu veure vídeos de dos minuts on veïns del barri expliquen com els utilitzaven i quina funció tenien.

Museu del Mar de Vilanova i la GeltrúMuseu del Mar de Vilanova i la GeltrúMuseu del Mar de Vilanova i la GeltrúMuseu del Mar de Vilanova i la Geltrú