Un viatge de Barcelona a Vilanova en vaixell de vapor

Descobrim Baix-a-Mar

El divendres 11 de desembre de 1874 viatjava de Barcelona a Vilanova i la Geltrú Àngel Giribet i Colomer (Cervera 1846-Barcelona 1907). Advocat i natural de Cervera, exercia des de l’any 1871 de professor a l’Institut (anomenat Colegio Libre de Segunda Ensenyanza ) de Vilanova i la Geltrú, però durant les vacances i dies  festius marxava a Barcelona, on hi devien viure els seus pares. L’11 de desembre de 1874 decidí viatjar, com ja ho havia fet i com ho farà en d’altres ocasions, a Vilanova en vaixell de vapor, doncs l’arribada del tren a la nostra comarca no es produirà fins l’any 1881 i el viatge en carro era molt llarg i ple de perills.

Àngel Giribet, en el seu diari personal, explica com va ser el seu viatge:

Es va embarcar en una llanxa a les drassanes de Barcelona, i pujava a bord del vapor “Jaume II” a les 7:15 h del matí,  en segona classe. S’embarcà amb molta gent de Vilanova i passà un bon viatge tot i la mala mar i el fred que feia. El viatge sembla que era ben distret, doncs ens explica que parlava amb el seu amic  fiscal Lluch, amb el notari Puig i amb el seu germà, entre d’altres, i que durant el viatge pogué escoltar el piano, i prendre una tassa de cafè, fent sobretaula després, amb els amics i passejant per la coberta. Arribaren a les 10h, després de gairebé tres hores de viatge,  desembarcant en una llanxa que el portà a la platja de Vilanova.

 

Blanca Giribet, Documentalista i auxiliar tècnica de patrimoni a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

 

A la fotografia es pot veure una imatge del viatge en el vaixell “Rioja” de Barcelona a Sitges per veure les carreres de “vouiturettes” (els primers models de cotxes de la marca “Renault”). És una fotografia que va publicar-se a la revista Feminal, el 28 de juliol del 1908. Autor: Ballell.