Benvinguts a l’Espai Far on la nostra missió és preservar i compartir la riquesa de la història i la cultura marinera de Vilanova i la Geltrú.
Com a part del nostre compromís amb la difusió d’aquesta història volem presentar el nostre nou projecte: “l’Objecte destacat del museu”. Un projecte que vol posar en valor les peces de la col·lecció de l’Espai Far formada per tres col·leccions permanents: el Museu del Mar, el bot de Salvament Víctor Rojas i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.
A partir d’ara, de manera trimestral, seleccionarem un objecte de les nostres col·leccions -alguna peça exposada al museu o bé guardada a la reserva-, per posar-la en valor, destacar-la i documentar-la. Aquest objecte es presentarà al públic mitjançant les nostres xarxes socials i tota la informació quedarà publicada en aquest blog per tal que sigui accessible a totes les persones interessades. Cada objecte seleccionat serà escollit amb cura, ja que a través d’ell volem fomentar l’interès i la curiositat per les nostres col·leccions i enriquir les experiències dels nostres visitants.
Us convidem a participar en aquesta iniciativa seguint-nos a les xarxes i a través del nostre web i compartint les vostres perspectives i coneixements amb nosaltres. Amb la vostra participació esperem enriquir la història de la Vilanova marinera. Esperem que gaudiu d’aquesta nova aventura amb nosaltres mentre explorem els “Objectes destacats del museu”.
Presentem l’objecte del mes de març.
Instrument de navegació. MCMRT.412. Quadrant solar díptic, C. segle XVIII. Tècnica i material: fusta, metall, paper gravat i vidre.
Es tracta d’un rellotge de sol, anomenat també quadrant díptic per les dues fulles que el componen unides per frontisses, i també anomenat de faltriquera o de butxaca perquè es guardaven en petites butxaques o bosses de tela sota la roba.
A l’instrument hi són representades les línies horàries d’un rellotge horitzontal i les d’un altre vertical. El fil de seda que travessa el díedre serveix d’estil, mentre que una petita brúixola orienta el plànol horitzontal del quadrant. A la fulla superior trobem una llista de les principals ciutats del món i les seves latituds. A la coberta podem veure el dibuix de les diferents alçades del sol al llarg del dia.
Aquesta classe de quadrants díptics van estar molt generalitzats especialment per l’Alemanya meridional, en els segles XVI, XVII i XVIII. Es construïen normalment en coure daurat i ivori, si bé es podrien realitzar en altres materials com fusta, paper, plata o or.
El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués conserva un conjunt de sis quadrants solars díptics (MCMRT.381-408-409-410-411-412) col·leccionats per Francesc Roig Toqués al llarg de la seva vida que es poden veure exposats en una de les vitrines del museu.